Proiectul
"RELINT"

REZUMAT AL PROIECTULUI

Proiectul apare pe fondul necesitatii de a umple un gol in cadrul educatiei civice a tinerei generatii, in ceea ce priveste relatiile intre comunitati diferite din punct de vedere etnic, cultural (religios), rasial, etc. Lipsa unor informatii (cunostinte) si a unor atitudini coparticipative sau macar tolerante poate genera insa dezastre la nivel regional sau chiar continental.
Sighetu Marmatiei este un model, in vreme, de convietuire intre etnii diferite (români, maghiari, ucrainieni, evrei). Liceul Pedagogic Sighetu Marmatiei are o pozitie privilegiata in acest sens, el având multa vreme, in structura sa, clase cu predare in limba ucraineana. In 1996, prin desprinderea acestor clase din structura Liceului Pedagogic, a aparut Liceul "Taras Sevcenko", unicul liceu ucrainean din România, partener in programul RELINT. Scoala generala "George Cosbuc" (celalalt partener) este, pe de alta parte, singura scoala din Sighetu Marmatiei cu clase de predare in limba maghiara.
Profitând de experienta pedagogica a cadrelor didactice de la Liceul Pedagogic vor fi elaborate câteva programe de discipline optionale care sa fie axate pe tema generala a convietuirii/colaborarii/intrajutorarii intre cetateni apartinând unor etnii sau grupuri culturale(religioase) diferite. Vor fi oferite, in acest sens, si exemple ale modalitatii de rezolvare pe cale amiabila a unor posibile diferende intre membrii acestor etnii.
Prin intemediul cooptarii in proiect a unor specialisti in informatica/programare/design WWW vor fi realizate de asemeni si materiale didactice auxiliare pentru disciplinele evocate mai sus precum si pentru disciplinele "Istoria minoritatilor". Atât programele, cât si materialele didactice vor fi supuse spre avizare si omologare forurilor competente. Se va crea astfel posibilitatea diseminarii acestora la scara nationala.
Daca evaluarile de bilant (sfârsitul semestrului II al anului scolar 1999/2000 vor fi incurajatoare, rezultatele Proiectului vor fi diseminate prin intermediul unei conferinte la nivelul judetelor din Transilvania, Banat, Maramures (vor participa ca invitati reprezentanti ai liceelor pedagogice din zonele respective precum si ai unor scoli cu predare in limba minoritatilor).
Prin intermediul unie pagini WWW rezultatele muncii echipei din cadrul proiectului vor fi diseminate in România si in lume, cautându-se parteneri pentru o colaborare in domeniu, sugestii si recomandari privitoare la tema.
Odata lansat, proiectul va putea fi continuat cu minime cheltuieli, ce vor putea fi sustinute de catre Liceul Pedagogic Sighet care va deveni astfel un important furnizor de informatii curriculare pe tema convietuirii interetnice.

Echipa Proiect "Relint"

Remarca : Acest proiect , in forma completa , a fost aprobat si sustinut financiar de "Fundatia pentru o Societate Deschisa", Cluj-Napoca , http://www.osf.ro/branches/cluj.htm
Prin acesta proiectul este supus reglementarilor legale si cerintelor finantatorului !